ISO/SAE 21434 Karayolu Araçları — Siber Güvenlik Mühendisliği

ISO 21434 Otomotiv Siber Guvenlik w

ISO/SAE 21434, karayolu taşıtlarındaki elektrik ve elektronik sistemler bağlamında siber güvenlik mühendisliği için kelime dağarcığı, hedefler, gereksinimler ve yönergeler sağlar.

AB'de yol güvenliğini artırmak ve tamamen sürücüsüz araçlara olanak sağlamak için yeni kurallar kapsamında 6 Temmuz 2022 "Araç Genel Güvenlik Yönetmeliği" yayınlamıştır.

Bu yönetmelik yol güvenliğini artırmak için bir dizi zorunlu gelişmiş sürücü asistan sistemi sunmakla birlikte ve AB'de otomatikleştirilmiş ve tamamen sürücüsüz araçların onaylanması için yasal çerçeveyi oluşturur.

Peki yönetmelik ne gibi gereklilikleri istemekte;

  • Tüm karayolu taşıtları için (örn. otomobiller, kamyonetler, kamyonlar ve otobüsler): akıllı hız yardımı, kamera veya sensörlerle geri vites algılama, sürücünün uyuşukluğu veya dikkati dağılması durumunda dikkat uyarısı, olay veri kaydediciler ve acil durdurma sinyali;
  • Arabalar ve minibüsler için: Şeritte kalma sistemleri ve otomatik frenleme gibi ek özellikler;
  • Otobüsler ve kamyonlar için: olası kör noktaları daha iyi tanımaya yönelik teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri bulundurmalıdır.

Kurallar, 7 Temmuz 2024'ten itibaren tüm yeni araçlara uygulanacak.

Hal böyle olunca regülasyona sürdürelebilir bir uyum için karayolu araçlarına yönelik siber güvenlik tedbirlerini ele alan ISO/SAE 21434 karşımıza çıkmaktadır.

Standardın amacı, elektrik ve elektronik sistemlerin mühendisliğinin en son teknolojiye ve gelişen siber güvenlik saldırı yöntemlerine ayak uydurabilmesini sağlamaktır.

Standarda bağlı kalmak, kuruluşların siber güvenlik politikalarını ve süreçlerini tanımlamasına, bir siber güvenlik kültürü geliştirmesine ve siber güvenlik riskini yönetmesine olanak tanır.

Standardın yapısı aşağıdaki gibidir:

  • 15 maddeden oluşur, 11 maddesi ISO 26262'ye benzer normatif yapı ve kelime dağarcığını içerir.
  • 1-4 arası maddeler hariç, her maddenin en az bir gereksinimi ve bir çalışma ürünü vardır.
  • Bazı maddelerde RC (öneriler) ve PC (izinler) bulunur.
  • 8 bilgilendirici ekten oluşur.

MOBİNTEK Danışmanlık, tüm bu yeni standartın isterleri doğrultusunda sistemin kurulmasına ve AB "Araç Genel Güvenlik Yönetmeliği" uyum çalışmalarında uzmanları ile sizlere eşlik eder.

İletişim Bilgilerimiz 

Telefon: +90 224 362 53 62

E-posta: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.